Wat denk jij over Medisch Leiderschap? We horen het graag! (Linkedin juli 2018)

Geplaatst op door in de categorie Nieuws

In Lemniscaap (www.lemniscaap.com), gebruiken wij de volgende definitie voor Medisch Leiderschap: ‘als arts, vanuit verlangen voor de zorg, bewust kiezen om je hele persoon in te zetten en verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf, de kwaliteit van zorg, de organisatie en de maatschappij’.
Wij zijn allebei arts en hebben uitgebreide ervaring met coachen en trainen van artsen in leiderschap. Hieronder beschrijven we de definitie zoals wij hem invullen. Dit is natuurlijk niet DE waarheid en we zijn nieuwsgierig hoe jij (als arts, als zorgprofessional, als coach etc) ernaar kijkt of wat je ervaring is. Dus we horen graag van je, als commentaar op Linkedin of via info@lemniscaap.com. Of doe mee met onze conference call over Medisch Leiderschap.

Onze definitie gaat over Medisch Leiderschap, juist door artsen, elke arts en niet alleen diegene die in een bestuur zitten of hoofd van de afdeling zijn. Je kiest vaak vanuit verlangen voor het artsen vak, een verlangen iets te betekenen voor mensen, iets goeds willen doen, iets te willen toevoegen aan de gezondheidszorg. Als arts ervaar je elke dag aan den lijve hoe het ervoor staat in de zorg, ervaar je knelpunten en zie je ook verbeterpunten. Als arts speel je een belangrijke rol in de zorg, dat vergeten we soms door alle hectiek van de dag. Het is belangrijk op te staan voor deze rol, deze positie in ons zorgsysteem. Medisch Leiderschap is in die zin een verdieping van algemener leiderschap in de zorg.

De zorg is echter complexer dan enige tijd geleden. Het is een netwerkorganisatie geworden, je werkt samen met veel verschillende disciplines en ieders inbreng is belangrijk. Vroeger had je het als arts voor het zeggen, nu zijn alle stemmen van verschillende stakeholders belangrijk. Hiermee omgaan vraagt Leiderschap. Het vraagt van ons als artsen om andere capaciteiten aan te boren, andere talenten te benutten. Meer aandacht voor communicatie en verbinding.  Het vraagt van ons dat wij onszelf beter kennen, onze waarden weten, onze drijfveren en onze zwaktes. Dat we kwetsbaar durven zijn.  In verschillende situaties worden steeds meer verschillende dingen van ons gevraagd. Een groter appel gedaan op onze verschillende talenten. Dat is een  fluïde vorm van Leiderschap. Er is dus niet 1 vorm van leiderschap, de top-down vorm die wij het meest kennen, iedereen kan leiderschap laten zien, wat er in verschillende situaties anders uitziet (co-active leadership, five ways to lead). De mens in de arts geeft vorm aan dit leiderschap, arts-zijn is niet genoeg.

Medisch Leiderschap betekent dat je als arts, opstaat voor wat je belangrijk vindt en weet wanneer je welke delen van jezelf in moet zetten. Dit doe je vanuit een verlangen en vanuit een visie. Dit doe je met bevlogenheid en betrokkenheid. En dit doe je met alles wat je in je hebt.

‘Bewust kiezen’ vraagt een proactieve houding, wat een essentie is van Leiderschap in het algemeen. Hoe vaak sta je als arts erbij stil dat je zelf een keuze hebt? Een keuze in je houding, in je gevoel en in je handelen? Een keuze die dan ook kan vragen je kwetsbaar op te stellen. Een keuze die je vraagt bewust te zijn waar je sterktes liggen. Een keuze die vraagt om reflectie: ‘wat is voor mij hierin echt belangrijk? En vervolgens de moed te hebben hiervoor te gaan staan.

Verantwoordelijkheid nemen lijkt een zwaar woord, omdat het voelt alsof je alles zelf moet doen. In Medisch Leiderschap betekent het dat je gaat staan voor wat je als arts belangrijk vindt. Verantwoordelijkheid = Responsable= ‘able to respond’. Dat betekent dus niet dat je alles zelf gaat doen. Het betekent wel dat je van reactief naar proactief gaat. Dat je, waar je kan, invloed uitoefent, dat je je stem laat horen op een constructieve manier. Dat je luidt en duidelijk ‘nee’ zegt als dat is wat er gezegd moet worden.  Dat je al die delen van jezelf inzet op verschillende manieren; soms voor de troepen uit, soms als onderdeel van de groep, soms vanuit een steunende achterhoede, proactief en altijd in dienst van je visie en verlangen voor de zorg.

Voor ons is dit de basis van Medisch Leiderschap en we horen graag wat Medisch Leiderschap voor jou betekent!

Terug naar het overzicht