Het jaar 2017 voor Ziel & Zorg

Geplaatst op door in de categorie Persoonlijk bericht

2017 was een prachtig jaar. Dankbaar ben ik voor de mooie dingen die ik heb mogen doen. Ik heb een voordracht mogen houden op het congres ‘van Vinken naar Vonken’ van Medilex. Dit congres gaat over preventie van burn-out. Het is duidelijk dat dit zeer frequent (verborgen) voorkomt onder aios, huisartsen en specialisten. Mijn voordracht had als titel; van Overleven naar Bevlogen Werken (en leven). Op 6 april 2017 vond de 3e editie van MEDexperience plaats. Hèt inspiratiecongres voor zorgprofessionals. Met ook dit jaar weer prachtige sprekers. Het thema dit jaar was ‘Geluk in de Zorg’. Als co-founder van MEDexperience ben ik er trots op dat een mooi bedrag kon worden geschonken aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Voor mij was het de laatste editie van MEDexperience. Leven is soms ook kiezen.

In 2017 kwamen er diverse workshops op de agenda. Alleen of samen met Angelique van Dam vanuit Lemniscaap. Een workshop met 7 artsen die jaarlijks zichzelf een nascholingsdag gunnen. Zij zijn dit gestart nadat zij gezamenlijk een cursus hadden gevolgd. Prachtig om dit al zo lang vol te houden. Groeien met en door elkaar. Verder workshops met diverse LHV besturen en huisartsgroepen. Een prachtige middag met LHV bestuurders over Deep Democracy. Een workshop over Samenwerken in de dagelijkse praktijk bij de LOVAH. En een workshop over autonomie en bevlogenheid bij OOR revalidatie Amsterdam. Eind december kreeg ik het cadeau om plaats te mogen nemen in een panel aan de Universiteit van Humanistiek. Celebranten presenteerden hun businessplan aan ons. Wij waren er om feedback te geven. Hoe inspirerend!

In 2017 startten er ook weer 2 leergangen Medisch Leiderschap. Deelnemers zijn zeer enthousiast (gemiddeld een 8,4!) over de wijze waarop de leergang is opgebouwd en de vele handvatten die aangereikt worden. Ook de tweedaagse Samenwerken vanuit Medisch Leiderschap werd goed beoordeeld (8,5). Ik word er zo gelukkig van artsen dit allemaal aan te kunnen reiken. Wat had ik die kennis graag gehad toen ik Medisch Manager van cluster Vrouw en Kind was, of toen ik in het stafbestuur zat.

Veel artsen heb ik gecoacht het afgelopen jaar. Uiteenlopende vraagstukken. Altijd boeiend en nuttig. Meestal korte trajecten, heel soms een langere. Prachtig om een tijd met iemand mee te lopen en iemands ontwikkeling van nabij mee te mogen maken.

Hiernaast ben ik sinds februari 2017 voorzitter van de klachtencommissie in het Flevoziekenhuis te Almere. Hiermee probeer ik, net als met mijn vice-voorzitterschap van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch, bij te dragen aan een veilige goede zorg. Aandacht hierin voor de kwetsbaarheid van patiënt en arts staan voor mij centraal. Niet goed gegaan is meestal niet, niet goed gedaan. Niemand doet moedwillig iets niet goed en er bestaan ook veel ‘systeemfouten’ in de zorg. Gesprekken tussen zorgverlener en patiënt tijdens een klachtenprocedure zijn verhelderend en kunnen beide partijen veel goeds opleveren.

Als gynaecoloog werkte ik met veel plezier in het Women’s Healthcare Center in Amsterdam. Het is een fijne kliniek en voor mij de perfecte combinatie tussen arts zijn en coach/ trainer.

2 dromen kwamen uit. Eindelijk kon ik de training Transformational Presence voor Leaders and Coaches volgen van Alan Seale. Al jaren volg ik deze inspirerende man. Een andere droom die waarheid is geworden; 4 weken reizen met mijn partner en kinderen door India. Rugzak om, geen plan, kijken wat de dag ons brengen zou. En het bracht ons veel. Een ondoordringbaar land, alsof er zoveel verschillende lagen zijn. Fascinerend! Voor mijn kinderen een openbaring.

Dit schrijvend ben ik dankbaar en tevreden over wat 2017 gebracht heeft. Ik ben benieuwd wat 2018 mij gaat brengen, er zijn plannen genoeg. Ik realiseer mij goed dat ik geluk heb; geluk dat ik kan, mag en durf te kiezen.

 

Terug naar het overzicht