I have a dream (Linkedin 2017 sept)

Geplaatst op door in de categorie Nieuws

Vandaag is de opening in de Nieuwe Kerk van de tentoonstelling; ‘I have a Dream’.

In zijn essay beschrijft Bas Heijne precies wat deze wereldleiders gemeen hebben. Zij dragen daadwerkelijk liefde uit. Ondanks alles accepteerden zij de ander als mens, waren zij in staat verschillen te overbruggen, waren zij nog steeds geïnteresseerd in de ander en verbonden zij zich van mens tot mens.

Ik kon het artikel niet lezen zonder ook aan Medisch Leiderschap te denken.

In MSB, vakgroepen of medische staven worden vaak discussies gevoerd. Hoe moeilijk is het soms onze verschillen te overbruggen. Hoe vaak proberen we de ander te overtuigen van ons gelijk. Kunnen wij de ander nog respecteren als deze het niet met ons eens is? Soms is het lastig; door gedrevenheid, betrokkenheid, tijdgebrek ,overbelasting en vermoeidheid kan de spanning hoog oplopen. Er ontstaat risico op persoonlijke conflicten,  conflicten binnen een vakgroep of conflicten binnen MSB’s. Deze conflicten hebben het risico onbewust en onbedoeld door te sijpelen in patiëntenzorg. Nog te vaak komen deze problemen voor, als coach van artsen en vakgroepen krijg ik daar regelmatig mee te maken.

De strekking van  ‘I have a Dream’ zou ook in Medisch Leiderschap een belangrijke rol kunnen spelen…Medisch Leiderschap gaat over de omslag van reactief naar proactief .

Meestal proberen we, indien we het niet eens zijn, een ander eerst te overtuigen. We worden het eens of oneens en indien oneens is het moeilijk de ander te accepteren. Een zaadje van een conflict is zo geplant.

Het kan ook anders.

Als we in plaats van proberen  te overtuigen, proberen te verbinden . Door vragen te stellen over de inhoud. Door welke bril zou de ander kijken, wat zou waardevol zijn voor de ander? Dat kan echt verrassende inzichten geven. Neem  de tijd. Tenslotte hebben we allemaal gelijk (in ieder geval gedeeltelijk) en niemand heeft patent op de waarheid. Hoeveel rustiger zou het zijn, hoeveel meer positieve energie zou in vergaderingen en besprekingen aanwezig zijn, als wij vaker op deze wijze met elkaar om kunnen gaan? En hoeveel zouden we op deze wijze van elkaar leren en onze horizon kunnen verbreden? Misschien worden we het niet eens, maar kunnen we wel veel meer begrip opbrengen voor wat voor de ander belangrijk is. Dat maakt de onderlinge relatie beter. En dat maakt het risico op conflicten aanzienlijk kleiner en het werkplezier een stuk leuker!

Verbinden, in plaats van overtuigen heeft echt een plaats in Medisch Leiderschap

 

Terug naar het overzicht