Hoe houd jij als je arts je bevlogenheid na de vakantie?

Geplaatst op door in de categorie Nieuws

De zomervakantie is bijna voorbij en ik verheug mij op alle mooie dingen die in de agenda staan; veel coachtrajecten, trainingen, intervisies en begeleiden van vakgroepen. En het werken als gynaecoloog in het Women’s Healthcare Center. In de vakantie heb ik mij weer heel erg gerealiseerd dat het heel mooi is dat ik dit allemaal kan combineren.

Ik heb echter ook iets anders gevoeld aan het begin van de vakantie: “Ik ben zo moe…” (uit de film ‘Alles is Liefde’, de moeder in de kast, dat is bij ons thuis een gevleugelde zin). Zo moe, dat ik mij echt realiseerde dat ik het anders moet doen. Bevlogenheid kan ook echt een valkuil zijn, als er geen rustmomenten zijn.

Het stukje zelfzorg, wat vaak een onderwerp is van coaching en een basaal onderdeel van Leiderschap, heb ik met voeten getreden. Mijn yogalessen 4 weken niet gevolgd, geen tijd om hard te lopen en iets te weinig slaap. Te veel wat nog af moest voor de zomer.

Herkenbaar?

Als arts ga je vaak door: “eerst nog die 3 diensten en die 2 vergaderingen, dan wordt het wat rustiger”. Wat je niet merkt is dat je langzaam chronisch vermoeid raakt, minder helder kan denken, prikkelbaar wordt en dat kleine dingen ineens enorme obstakels lijken. Het stukje zelfzorg: uitrusten en bijtanken komt vaak op de laatste plaats. In onderstaand model (job resource model) is te zien dat het hebben van energiebronnen een belangrijke bijdrage levert aan bevlogenheid. Als arts lukt het soms nog wel om uit te rusten/ bij te slapen. Het is echter vaak moeilijker om jezelf ook de tijd te gunnen om op te laden. En die energiebronnen vind je niet altijd in je werk.

In mijn vakantie heb ik nog eens het boek Play your Bigger Game van Rick Tamlyn gelezen. Dat maakte voor mij weer enorm duidelijk dat voor jezelf mogen en moeten zorgen een overtuiging is, een mindset .
Je hebt dat deel zelfzorg nodig, juist om het werk wat je met zoveel liefde doet, te kunnen blijven doen, met passie en bevlogenheid. Dus zelfzorg staat in dienst van je werkzame leven als arts. Mij helpt deze gedachte enorm. Het zet mijn dilemma: zal ik nog even gaan werken of toch sporten, lezen, hangen, in een ander daglicht. Het is niet óf óf, het is én én. Door op tijd te gaan slapen, mijn rust, reflectietijd en sporttijd te nemen, laad ik op en kan ik daarna beter en misschien zelfs meer werken.

Waar gaat zelfzorg om?

Zelfzorg gaat over je fysieke, mentale, emotionele en spirituele (=zingeving) welzijn. Al deze gebieden dienen aandacht te krijgen. En iedereen doet dat op zijn/ haar eigen wijze.
Wanneer heb jij voor het laatst hierover gedacht? En nu je dit zo leest, op welk gebied zorg jij te weinig voor jezelf? Waar kan de balans beter in evenwicht gebracht worden?

Het is goed om hierbij stil te staan nu je nog fris van je vakantie weer gestart bent met werken. En werken aan je mindset: dat niet alleen uitrusten, maar ook opladen juist belangrijk is, om bevlogen je werk als arts te blijven doen!

PS: Wil je bewust met zelfzorg aan de slag? Kom dan naar onze 2 daagse cursus: Bezinning vanuit Medisch Leiderschap 21 en 22 november.

 

Terug naar het overzicht