Boek

Boek


Het viel mij op dat veel a(n)ios met dezelfde problemen worstelen. Twee jaar geleden begon het vlammetje in mij om daar een boek over te schrijven. Om jou te ondersteunen in jouw weg als a(n)ios.

Het verhaal gaat over Nienke. Dit boek beschrijft haar eerste jaar als a(n)ios, met alle bergen en dalen. Een jaar waarin zij gecoacht wordt door een oudere jaars aios.
Vervlochten met het verhaal van Nienke bevat het boek hoofdstukken met daarin:

  • Verdieping: theorie en achtergronden
  • Verdiep jezelf: verdiepende vragen, om zelf mee aan de slag te gaan
  • Lees je wijzer: leestips over het onderwerp

Wat heb jij eraan?

Dit boek ondersteunt je in jouw (opleidings)reis. Het geeft woorden aan ervaringen van  a(n)ios, zodat je weet dat je niet de enige bent! In het boek gebruik ik modellen die ook vaak in coachsessies aan de orde komen, om uit te leggen wat er in je gebeurt, of hoe je er ook naar kan kijken. Door het boek te lezen en de oefeningen te doen leer je meer over jezelf en creëer je rust in je hoofd. Dan komt er ruimte om te genieten van je reis!

 

[WD_Button id=728]

Voorwoord van ‘Het jaar van een a(n)ios – van hoofd naar hart’ 

Als arts, coach en trainer viel het mij op dat veel a(n)ios met dezelfde problemen worstelen. Ik word daar altijd diep door geraakt.
Een keuze voor het artsenvak wordt vaak vol passie genomen. Vraag maar eens aan een arts, waarom hij of zij ooit voor dit vak koos. De bevlogenheid is voelbaar in het antwoord. En dan is het toch ongelooflijk jammer dat in de eerste paar jaar van het werkzame bestaan deze bevlogenheid soms wordt overschaduwd door twijfel, zelfkritiek, cynisme en emotionele moeheid.
Twee jaar geleden ontbrandde het vlammetje in mij om over dat onderwerp een boek te schrijven. Het moest een boek worden waarmee ik jou kan ondersteunen in jouw weg als a(n)ios.
Veel a(n)ios doorlopen eenzelfde patroon wanneer zij de overstap maken van coassistent naar hun eerste artsenbaan, of vanuit een promotietraject. Ik wilde dat verhaal vertellen, zodanig dat iemand zich erin kan herkennen en gaat zien dat hij/zij zeker niet de enige is die soms worstelt met situaties. Zeker met het hoge percentage burn-out onder a(n)ios, moest het boek ook een steun in de rug zijn.

En dat boek ligt nu voor je. Het geeft je een kijkje in het hoofd van een a(n)ios. Het hoofd dat ik beschrijf is niet één hoofd, maar een compilatie van alles wat er in de hoofden van mijn coachklanten gebeurt – alle gedachten, overtuigingen en hersenspinsels die daar plaatsvinden.
Mocht je jezelf, als een van mijn coachklanten, als specifiek persoon denken te herkennen in een verhaal, wees gerust. De verhalen zijn verzameld gedurende de negen jaar dat ik nu werkzaam ben als coach. Ik kan je vertellen dat er uniformiteit zit in de worstelingen en vragen van al mijn cliënten. Dus het is nooit alleen jóúw verhaal.

”Leesmeer”

En natuurlijk is de inhoud van het boek ook verweven met mijn eigen verleden, als promovenda, aios en gynaecoloog. Mocht je denken jezelf te herkennen in een opleider of collega, dan zal dit op louter toeval berusten. Mijn verleden maakt wel dat het verhaal gaat over een anios gynaecologie. Was ik een ander soort specialist of huisarts geworden, dan had ik ditzelfde boek geschreven, maar dan vanuit het perspectief van dat vak. Want alle a(n)ios die ik coach vertellen een soortgelijk verhaal, ongeacht hun vakgebied.

Het verhaal gaat over Nienke, anios gynaecologie. Dit boek beschrijft haar eerste jaar, met alle bergen en dalen. Een jaar waarin zij wordt gecoacht door een ouderejaars aios.
Vervlochten met het verhaal van Nienke bevat het boek hoofdstukken met daarin:

  • Verdieping: theorie en achtergronden
  • Verdiep jezelf: verdiepende vragen, om zelf mee aan de slag te gaan
  • Lees je wijzer: leestips over het onderwerp


Hoe dan?

Het verhaal van Nienke is verweven met een fictief coachtraject. Het zal duidelijk zijn dat dit een verkorte weergave is van de werkelijkheid.
Ik heb er in dit boek toch voor gekozen modellen uit te leggen, omdat dit kan ondersteunen in het kaderen van wat er bij jou speelt. Ik doe dat aan de hand van verdiepingen en vragen, die kunnen leiden tot meer bewustzijn. Dit ondersteunt jou in je persoonlijke ontwikkeling en maakt daarmee je professionele ontwikkeling makkelijker. Bij deze verdiepingen zijn leestips opgenomen. Ik wil je aanmoedigen – waar jij het nodig hebt – deze tips te gebruiken, zodat jij zelf kunt bepalen wat voor jou van belang is en waar je je verder in wilt verdiepen. Die focus ligt voor iedereen anders.


Ook voor opleiders

Dit boek is ook bedoeld voor opleiders, om beter te kunnen begrijpen wat er vanbinnen gebeurt bij de a(n)ios, want aan de buitenkant is dit soms niet goed zichtbaar. Ik geef verdiepende theorieën en leestips om meer achtergronden te leren kennen. Dit helpt om a(n)ios effectiever te kunnen begeleiden in persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Mijn reis

Tijdens het schrijven verschenen er allerlei momenten, beelden en korte flitsen van gebeurtenissen in mijn hoofd – dingen die ik allang was vergeten zaten nog ergens in een hoekje van mijn geheugen. Ze toverden een glimlach op mijn gezicht. Want ik heb genoten van mijn reis, als student, coassistent, promovenda, aios en gynaecoloog. Ik ben begonnen in 1983 aan de VU met de studie Geneeskunde en in 1991 met mijn promotieonderzoek. In 2001 was ik gepromoveerd gynaecoloog. Een reis van 18 jaar.

Dit boek is er om jóúw reis zo comfortabel mogelijk te laten zijn én om de lessen te leren die jou laten groeien in je persoonlijke en professionele leven. Het leven is te kort om lang met jezelf te worstelen.

Veel leesplezier!

Warme groet,

Moniek

”Leesminder”

 

 

Anky Floris ontwierp speciaal voor de omslag van dit boek een Beeldhaiku®:  van hoofd naar hart.

Zij had een expositie in het Dijklanderziekenhuis in 2013. Ik werd direct gegrepen door de combinatie van de simpelheid, het intuïtieve en de diepgang.

Boek