Boek

Boek


Het viel mij op dat veel a(n)ios met dezelfde problemen worstelen. Twee jaar geleden begon het vlammetje in mij om daar een boek over te schrijven. Om jou te ondersteunen in jouw weg als a(n)ios.

Het verhaal gaat over Nienke, anios gynaecologie. Dit boek beschrijft haar eerste jaar, met alle bergen en dalen. Een jaar waarin zij gecoacht wordt door een oudere jaars aios.
Vervlochten met het verhaal van Nienke bevat het boek hoofdstukken met daarin:

  • Verdieping: theorie en achtergronden
  • Verdiep jezelf: verdiepende vragen, om zelf mee aan de slag te gaan
  • Lees je wijzer: leestips over het onderwerp

 


Wat heb jij eraan?

Dit boek ondersteunt je in jouw opleidingsreis. Het geeft woorden aan ervaringen van  a(n)ios, zodat je weet dat je niet de enige bent! In het boek gebruik ik modellen die ook vaak in coachsessies aan de orde komen, om uit te leggen wat er in je gebeurt, of hoe je er ook naar kan kijken. Door het boek te lezen en de oefeningen te doen leer je meer over jezelf en creëer je rust in je hoofd. Dan komt er ruimte om te genieten van je reis!

 

Voorwoord van ‘Het jaar van een a(n)ios – van hoofd naar hart’ 

Voor je ligt een boek, waarmee je een kijkje krijgt in het hoofd van een a(n)ios. Het hoofd wat ik hier beschreven heb is niet één hoofd, maar een compilatie van alles wat er in de hoofden van mijn coachklanten gebeurt. Alle gedachten, overtuigingen en hersenspinsels die daar plaatvinden.
Mocht je jezelf, als één van mijn coachklanten denken te herkennen in een verhaal, wees gerust. Deze verhalen zijn verzameld gedurende mijn negen jaar werk als coach. Ik kan je vertellen dat er uniformiteit zit in de worstelingen en vragen van al mijn cliënten. Dus het is nooit alleen jóuw verhaal.

”Leesmeer”

En natuurlijk is het ook verweven met mijn eigen verleden, als promovenda, aios en gynaecoloog. Dat maakt dat het verhaal gaat over een anios gynaecologie. Was ik een ander soort specialist of huisarts geworden, dan had ik ditzelfde boek geschreven, maar dan vanuit het perspectief van dat vak. Want alle a(n)ios die ik coach vertellen een soortgelijk verhaal, ongeacht hun vakgebied.

Leiderschap voor a(n)ios

Veel a(n)ios gaan door eenzelfde patroon, wanneer zij de overstap maken van coassistent of vanuit een promotietraject naar hun eerste artsenbaan. Ik wilde dat verhaal vertellen. Zodanig dat iemand zich kan herkennen en gaat zien dat hij/ zij zeker niet de enige is die soms worstelt. Als steun in de rug. Zeker met het hoge percentage burn-out onder a(n)ios.
Gelukkig is er toenemend aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschap in de opleiding. Dit boek draagt daaraan bij.

Hoe dan? 

Het verhaal heb ik verweven met een fictief coachtraject. Het zal duidelijk zijn dat dit een verkorte weergave van de werkelijkheid is. En veel keuzes vroeg. Ik leg modellen uit, zodat je misschien ook een beetje kan kaderen wat er bij jou speelt. Met verdiepingen en vragen, die kunnen leiden tot meer bewustzijn. Die je kunnen ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling en daardoor je professionele ontwikkeling makkelijker maken. Bij deze verdiepingen zijn leestips opgenomen. Ik wil je aanmoedigen waar jij het nodig hebt deze zeker te lezen! Zodat jij zelf kan bepalen wat voor jou van belang is en waar jij je verder in wilt verdiepen. Die focus ligt voor iedereen anders. Ik zou je aanraden eerst het hele boek te lezen en de ‘verdiep jezelf’ en ‘lees je wijzer’ te laten voor wat ze zijn. Dan kan je daarna kiezen bij welk hoofdstuk je de ‘verdiepingen doet’, of welke leestips je aantrekken.

En voor opleiders

Het is ook een boek voor opleiders. Om beter te begrijpen wat er van binnen gebeurt bij de a(n)ios, aan de buitenkant is dit soms niet goed zichtbaar. Met verdiepende theorieën en leestips om meer achtergronden te leren kennen. Om de a(n)ios te kunnen begeleiden in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Om leiderschap aan te moedigen!

Mijn reis

Tijdens het schrijven kwamen allerlei momenten, beelden en korte flitsen in mijn hoofd. Dingen die ik allang vergeten was zaten nog ergens in een hoekje. Toverden een glimlach op mijn gezicht. Want ik heb genoten van mijn reis, als student, coassistent, promovenda, aios en gynaecoloog. Ik ben begonnen in 1983 aan de VU met mijn studie Geneeskunde en in 1991 met mijn promotieonderzoek. In 2001 was ik gepromoveerd gynaecoloog. Een reis van 18 jaar.

Dit boek is er om jouw reis zo comfortabel mogelijk te laten zijn én de lessen te leren die je laten groeien in je persoonlijke en professionele leven. Het leven is te kort om lang te worstelen.

”Leesminder”

Boek