Bevlogen Leiderschap (blog voor VVAA -GRIP april 2018)

Geplaatst op door in de categorie Nieuws

Leiderschap van artsen is iets waar de zorg echt om vraagt. Artsen weten vaak heel goed waar de verbeterpunten zitten. Ook hebben zij goed zicht op processen of administratie die niet bijdragen aan de kwaliteit van patiëntenzorg. Jonge artsen stappen vaak met vol enthousiasme in diverse commissies en besturen om hun steentje bij te dragen. En jammer genoeg haken velen na enkele jaren af. De zorg heeft ons als arts echt nodig, dus hoe zorg je dat je in dit stukje (medisch) leiderschap bevlogen blijft?

Daniel Pink beschrijft in zijn boek ‘Drive’ wat ons motiveert en wat ons bevlogen houdt. Dit is autonomie, meesterschap en zingeving. En hoe leuk is dit en natuurlijk niet toevallig, dat dit belangrijke onderdelen zijn in GRIP!

Zingeving is de meest belangrijke basis van bevlogenheid en dus ook van bevlogen leiderschap. In leiderschap is het belangrijk dat je weet wat je drijft, dat je weet waar je voor staat, dat je weet wat je verlangen is. Als arts gaan wij heel snel in de ‘doe’ modus, over tot actie. Om je bevlogenheid te houden is het echter nodig verbinding te houden met wat je ten diepste drijft. Simon Sinek noemt dit je Why. Hij heeft hierover een zeer inspirerende TED talk gehouden, die de moeite waard is om te bekijken. Om je bevlogenheid te houden kan het behulpzaam zijn af en toe stil te staan bij wat echt belangrijk voor je is en tijd ervoor te nemen daarop te reflecteren.

Autonomie (De keuzevrijheid in het handelen en het vermogen van mensen om zichzelf te sturen, ongeacht de beperkingen van de omgeving) is een fundamenteel menselijke behoefte. Helaas is dit iets wat artsen soms niet meer voelen. Zij voelen vaak alleen de beperkingen van het systeem, worden moe en zien niet meer waar hun kracht zit. Het gevoel van autonomie geeft echter vleugels! Wat betekent autonomie voor jou? Waar zit je kracht? Als je weet wat je ‘Why’ is, heb je je kracht nodig om dit tot waarheid te maken. Je bewust worden van je kracht, vergroot je autonomie en daarmee ook je invloed. Dus het is vooral een uitnodiging om eens even lekker in je kracht te gaan staan!

Meesterschap is de mate waarin je je kan ontwikkelen. In leiderschap is veel te ontwikkelen. Voor leiderschap is het nodig jezelf goed te leren kennen. En in leiderschap kan je vanuit jouw individuele waarden en kracht bergen verzetten. Ook mensen die een geboren leider zijn kunnen hun leiderschap verder ontwikkelen. Door coaching en training. Om te leren wat je ‘Why’ is, om je kracht goed in te zetten (zodat het geen valkuil wordt). Ook reflecteren, alleen of met anderen, helpt om je leiderschap verder te ontwikkelen.

Leiderschap is iets anders dan managen. Managen is mensen iets laten doen, leiderschap gaat over mensen inspireren, zodat in gezamenlijkheid bergen verzet kunnen worden. Voor leiderschap zijn volgers nodig en bevlogenheid helpt om mensen eerder te laten volgen!

Doe je ogen eens dicht. ..Stel je eens voor hoe het is als jij precies weet waar je voor staat, wat je verlangen is. Stel je eens voor dat je weet hoe je jezelf in kan zetten om dit te bereiken en dat je jezelf daarin zo ontwikkelt dat het je steeds makkelijker afgaat. Zie je wat je kan bereiken en voel je de energie die dit geeft? Dat is de energie van bevlogen leiderschap!

Terug naar het overzicht